Het nemen van beslissingen

“De filosofische zelfhulp stroming heeft een eenvoudige boodschap: je kunt de wereld niet veranderen. Maar als je begrijpt dat je de slechte gewoonten van je denken en hoe je reageert op de wereld kunt veranderen, ben je op weg naar wijsheid. Zodra weet hoe de spieren in je hoofd werken dan kan je deze beter benutten.”

Dat is de stelling van Jonah Lehrer is “The Decisive Moment”. In zijn boek begint elk hoofdstuk met een tijdschrift-drama mini-verhaal. Enkele voorbeelden; een fase van een American Football wedstrijd, een piloot die te maken heeft met een cockpit crisis (zoals Denzel Washington in Flight (2012), maar dan nuchter), en een militaire noodsituatie. Hij begint vol vertrouwen: “In dit boek leert u hoe die drie pond vlees in uw schedel beslissingen neemt, van de meest alledaagse keuzes in de supermarkt tot de gewichtigste morele dilemma’s.” denzel washington flight

Een van de belangrijkste boodschappen van Lehrer’s boek is dat het nemen van beslissingen niet een puur rationele aangelegenheid is, maar ook afhankelijk is van emoties.

Opzet van het boek

Tijdens het lezen van het boek leef je mee met de hoofdpersonen in hun boeiende of zelfs bloedstollende situaties. Ieder hoofdstuk sluit af met wetenschappelijke verklaringen over hoe de hoofd persoon uit het verhaal die specifieke beslissingen nam. Het boek staat vol met wetenschappelijke verwijzingen naar onderzoeken, zonder dat het vervelend wordt om te lezen.

Samengevat

Het is lastig om in één blog artikel een zuivere samenvatting van de les van dit boek te geven. Ik doe toch een poging omdat ik zelf veel plezier en vertrouwen uit dit boek heb gehaald. Bij het nemen van een besluit kan je vertrouwen op je gevoel. Daarnaast kan je proberen zoveel mogelijk informatie tot je te nemen om de toekomstige beslissing te onderbouwen.

– Op een gebied waar je veel ervaring hebt kan je het beste op gevoel beslissen. Extra informatie zorgt voor vervuiling. Zoals ervaren artsen ondervinden bij de overvloedige data die MRI scans opleveren. Uit onderzoeken blijkt dat artsen overbodige of onjuiste beslissingen nemen als zij te veel (MRI) informatie aangereikt krijgen.

– Nieuwe situaties doen een beroep op logisch nadenken. Je hebt geen bruikbare ervaringen opgeslagen die je kunnen helpen op gevoel te beslissen. Tijd en focus zijn bepalend bij het nemen van een beslissing. Stel je voor dat je geen navigatie systeem hebt terwijl je op onbekend terrein bent. Het nauwkeurig lezen van een kaart of het navigeren op de zon gaan je helpen om je doel te bereiken.

– Rationele beslissingen worden genomen in de prefrontale cortex, het stuk van het brein dat zich in het voorhoofd bevindt. Dit deel van de hersenen verbruikt veel energie. Zodra je last hebt van vermoeidheid of een laag energie niveau werkt de ratio slechter. Dit kan je merken doordat je humeurig wordt of snel afgeleid raakt. Snoep verstandig, eet een appel. En geef jezelf de tijd om te herstellen.

beslissingen boek

Dit zijn mijn grootste inzichten. Mijn advies luidt: lees het boek met veel plezier. Het is één van de weinige boeken waarin non-fictie zo ontspannen, als fictie, wegleest.

Heb jij een goed boekentip? Laat deze dan achter in het commentaarveld. Dank je wel!

 

© 2024 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer
Begin met chatten
Hulp nodig?
Scan the code
Hoe kan ik je van dienst zijn?