Wie durft er als eerste? Wie verlaat de comfortzone?

Lef heb je nodig om als eerste in het rollenspel te stappen. Al je collega’s zitten te kijken. Wat zullen ze van je denken? Dit lijkt erg veel op die lastige klant op jouw werkplek. Je voelt de zenuwen opkomen en je komt lastig uit je woorden, je staat op de rand van jouw comfortzone. Misschien doe je het helemaal fout en lachen ze je daarna met z’n allen uit.

Een resultaat om trots op te zijn

Veiligheid en plezier zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor effectief leren. Zodra je gaat oefenen tijdens een training weet je dat je in een veilige situatie bent. En toch voel je je gespannen. En dat is heel logisch. Want als jij deelneemt betekent dat jij je openstelt om iets te leren en om naar jezelf te kijken. Tijdens een rollenspel laat je eerst gedrag zien waar je je comfortabel bij voelt: angst -en risico vermijdend. Je hoopt met jouw normale gedrag een lastige situatie succesvol op te lossen.

Daarna krijg je feedback omdat je met verbeteringen meer resultaat kunt boeken. Nu wordt het eng. Je gaat gedrag vertonen waarvan je aanneemt dat de gesprekspartner boos wordt. Bijvoorbeeld bij grenzen aangeven wordt er vaak gedacht dat een ander dit gedrag niet zal accepteren. Echter: als jij op een heldere en respectvolle manier grenzen aangeeft is dit voor de ander zelfs prettig.

Zelf ontwikkeling comfortzone

Je stapt uit jouw comfortzone. Zodra je dat doet gebeurt er iets magisch. Je overwint de spanning en je presteert. Door het ongewenste gedrag van de trainingsacteur te ervaren wordt je automatisch sterker. Je leert. Je groeit. En het mooiste van dit hele verhaal: jouw comfortzone wordt groter.

Een rollenspel is een drama / acteer situatie waarbij je met verbale en non-verbale communicatie experimenteert om andere kwaliteiten aan te leren.

Andere oefeningen om de comfortzone te vergroten:

Gekke dingen doen: iedereen gedag zeggen, midden op straat gaan liggen of een telefoonnummer van iemand van het andere geslacht vragen.

Enge dingen doen: een wurgslang strelen, klimmen of parachutespringen. Echte waaghalzen doen iets wat zij heel vervelend vinden, dit is namelijk ook buiten hun comfortzone.

Welke stap heb jij gezet om jouw angst in opwinding om te zetten? Neem contact op voor inspiratie.

 

© 2024 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer
Begin met chatten
Hulp nodig?
Scan the code
Hoe kan ik je van dienst zijn?