
Vertrouwen bouw je op door acceptatie van jezelf en met het vergroten van je vaardigheden. Faalangst is de overtuiging dat het beter is niets te doen tenzij je het perfect kunt doen. Dus faalangst is een krachtige vijand van vertrouwen. Als je gaat voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen, wil je elke hang naar faalangst onderdrukken.
Wat is Faalangst?
Faalangst is de onwil om iets te doen, tenzij je kunt waarborgen dat het perfect is. Met andere woorden, je stelt voor jezelf een haast onbereikbare norm. Aangezien niemand perfect is, en iedereen fouten maakt, zal faalangst je tegenhouden van iets nieuws, anders, of uitdagends doen.
Waar komen faalangst en perfectionisme vandaan?
Faalangst of perfectionisme hebben twee bronnen. De eerste bron is een verzameling van angsten. Iets uitdagends doen kan mislukken, de angst houdt je tegen uitdagingen aan te gaan. Je blijft jouw acties uitstellen tot het moment dat succes een garantie is. Angst voor het onbekende draagt ook bij aan perfectionisme, aangezien onbekende dingen onverwachte resultaten kunnen hebben, en perfectionistische mensen hebben graag alles onder controle.
De tweede bron van faalangst is veiligheid. Je kent de huidige situatie, waar je vertrouwd mee bent en je bent niet tevreden met de manier waarop dingen zijn. Waarom zou je ze veranderen? Waarom het risico nemen? Waarom je er voor inspannen? De enige reden om in beweging te komen is de garantie van positieve resultaten, die de toekomstige situatie perfect maken. Aangezien niemand die garantie heeft, en de eindsituatie nooit meteen perfect zal zijn, komt de perfectionist niet in beweging.
Het overwinnen Faalangst
Om faalangst te overwinnen, zelfvertrouwen op te bouwen, wil je een aantal wijzigingen ondergaan die niet zinvol lijken. Maar deze veranderingen openen de deur, zodat je kunt gaan handelen. Door te handelen boek je resultaten en krijg je zelfvertrouwen, dat is de cyclus die faalangst breekt.
Doorbreek de faalangst cyclus
De eerste verandering is dat je inziet dat je niet perfect bent, en aanvaarden dat je niet altijd het juiste doet. Je zult fouten maken. Als je weet dat je fouten gaat maken, ben je er op voorbereid, het is geen verassing meer. No big deal! Ik wist dat ik een fout zou maken, en dat deed ik, en nu kan ik verder.
De tweede wijziging is om geloof in jezelf te hebben. Terwijl je fouten mag maken, zul je, op termijn, je doel bereiken. Vertrouw jezelf en wees bereid kansen te pakken. De Wet van Overvloed zegt dat er altijd genoeg is voor iedereen, een logisch gevolg daarvan is dat jij jouw resultaten kunt behalen. Als je verliest wat je riskeerde, dan is er altijd nog genoeg over om het nog een keer te proberen.
De derde verandering is het leren van de behaalde resultaten. Je wilde jouw doel bereiken en het is niet gelukt. Je bent al op weg. Analyseer wat je beter kunt doen en waag de volgende poging. Volgens de eerste verandering ben je niet perfect. Leer van je fouten en blijf er voor gaan.
Geef faalangst geen kans, droom groot!
Tot slot, droom groot. Mensen die proberen perfect te zijn maken zich voortdurend zorgen om kleine details. Maak je dromen zo groot dat de details verdampen. Houd je aandacht gericht op je doelen. Bij mensen die zich richten op dingen die misgaan zal het ook misgaan; mensen die gericht zijn op hun dromen behalen de grootste resultaten.
Faalangst is een ziekte, een ziekte die geloof en actie kan doden. Je kunt van deze ziekte genezen. Je kunt zeker zijn van je vermogen om je doel te bereiken, zelfs als je erkent dat je niet perfect bent. Rolmodellen zijn onvolmaakte mensen die perfecte doelen bereiken.
Gerelateerde blog berichten
Manipulatief gedrag gedijt in een schemergebied. Het is vaak subtiel en dat maakt het moeilijk…
Hoe bereid je je voor op een slecht nieuws gesprek? Het ad-hoc karakter van veel…
Regelmatig krijgen wij vragen over het opzetten van een bedrijfsopvang team zorg. Daarnaast is er…