gezondheid in de zorgFijn dat er steeds meer aandacht is voor gezondheid. Toenemende zorgkosten dwingen ons op andere en slimmere manieren naar gezondheid te kijken. Kijk naar Amerika. De politiek vecht over Obamacare. De multinationals houden de bevolking afhankelijk. De industrie heeft belang bij verslavende hoeveelheden suiker in voedingsmiddelen. Met pillen en medische ingrepen geven de farmaceuten en medici de patiënten hun “gezondheid” terug. Kortom: de koppeling tussen oorzaak en gevolg is zoek. In dit spel is de gezondheid de inzet, hierbij winnen de organisaties en de bevolking verliest.

Onderzoek naar oorzaken

De situatie in Amerika is voor ons te abstract en te ver weg. Nu even praktisch: hoe verbeter je de gezondheid van de zorgprofessional in Nederland? Stichting IZZ en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben gezocht naar oorzaak en gevolg als het gaat om de fysieke en psychosociale gezondheid binnen zorgorganisaties. 11.000 zorgmedewerkers deden mee aan het onderzoek ‘Gezond werken in de zorg’.

Fysieke klachten

23% van de deelnemers kan door fysieke klachten hun eigen werk niet meer uitvoeren. De onderzoekers spreken over met name nek, rug en schouderklachten. Vanuit de psychologie weten wij dat spanningen op die plekken in het lichaam problemen veroorzaken. Onze grootouders gebruikten deze spreekwoorden: “te veel op je schouders nemen” en “zich iets op de hals halen”.

Psychische belasting

Ik schrik er van dat 43,7% van de medewerkers het werken in de zorg constant als emotioneel belastend ervaart. Goed werk zou goed moeten voelen. Daarnaast vind ik het raar dat de helft van de medewerkers met roddelen of kwaadspreken te maken heeft. Dit doen mensen zelf en daarmee verziek je zelf de sfeer. Stop ermee!

Aanbevelingen van de onderzoekers

 1. Werk-privé conflict; beschrijft de mate waarin het werk de activiteiten in het privéleven bemoeilijkt. Oplossingen in dit segment verbeteren de vitaliteit. Daarnaast kan het bijdragen aan het verminderen van het verzuimrisico, ziek-aan-het-werk-zijn, de mate van zorggebruik en emotionele uitputting.
 2. Psychosociale veiligheidsklimaat; hoe belangrijk vindt mijn werkgever de psychosociale arbeidsbelasting en geestelijke gezondheid? Verbeteringen op dit vlak zorgen voor afname van het werk-privé conflict, werkdruk en emotionele uitputting.
 3. Fysiek veiligheidsklimaat; lichamelijke klachten aan het bewegingsapparaat houden verband met het psychosociale veiligheidsklimaat. Een veilige werkvloer draagt bij aan afname van het werk-privé conflict, werkdruk en emotionele uitputting.(De effecten zijn echter minder sterk dan de effecten van het psychosociale veiligheidsklimaat.)

Bron: Onderzoeksrapport Gezond werken in de zorg

Focus van slimme leidinggevenden

 1. Focus je bij het inrichten van de processen en de roosters op belangen van de medewerkers (en de klanten uiteraard). Als medewerkers hun privé leven goed kunnen combineren met het werk dan heeft dit positieve effecten voor de werkgever. Dit vergt lef en omdenken. Het is gebruikelijk om de organisatie op de eerste plek te zetten, hierbij vergeten wij dat het om de klant en de medewerkers gaat.
 2. Laat als werkgever zien dat je de psychische en fysieke arbeidsbelasting vermindert. Het heeft een sterk motiverend effect zodra medewerkers merken dat de werkgever dit een hoge prioriteit geeft.

Geef ons in het commentaarveld jouw slimme en praktische tips.

 1. 14 December 2014

  Dat zijn inderdaad zorgwekkende cijfers. Een triest voorbeeld van hoe het bij de loodgieter lekt …

 2. 14 December 2014

  Mooi artikel, waarbij ik een extra kanttekening wil plaatsen. De verantwoordingsbureaucratie die zoveel geld kost, dat de zorg niet ‘ achter de voordeur’ terecht komt.

  Er zijn gelukkig initiatieven voor meer holistische integrale zorg, waar zowel patiënt als zorgverlener blijer van worden. Denk aan Mannah(.nu) en Kinderbuik&Co (.nl). Nu ‘alleen nog’ ervoor zorgen dat deze goedkopere en effectievere zorg ook ‘gewoon’ door de ziektekostenverzekering wordt vergoed. Dat is voor iedereen beter.

 3. 14 December 2014

  Goed onderwerp. De zorg. Wat je schetst over Amerika speelt natuurlijk hier ook een rol.

  Wat mij ideaal lijkt is een combinatie van ‘reguliere’ en ‘alternatieve’ zorg. Niet elkaar uitsluiten, maar elkaar omarmen en elkaars methodes proeven en waar mogelijk gebruiken.

 4. 13 December 2014

  Heel actueel en zorgelijk (toepasselijk woordgrapje, bewust gekozen) onderwerp. Ik werk niet in de zorg – al heb ik 7 jaar lang ziekenhuizen ontworpen in Engeland – maar wat mij doorlopend verbaast is dit:

  1) De farmaceutische industrie ‘calls the shots’
  2) De zorg concentreert zich voornamelijk op symptoombestrijding, terwijl voorkomen toch beter is dan genezen.
  3) De mensen die voor patiënten willen en moeten zorgen worden uitgeput.

  Niemand wordt beter van deze dingen. (oké, de farmaceuten dan wel, ja).

  Mijn tip aan mensen buiten de zorg: neem de regie over je eigen gezondheid. Accepteer niet alles klakkeloos wat je wordt aangeboden. Maak je eigen keuzes. Kies voor een holistische aanpak.

  En afgaande op mijn (zeer uitgebreide, diverse en langdurige ervaring met de zorgsector vanuit een patiëntenperspectief) is mijn advies voor de managers en beleidsmakers. Laat je niet primair leiden door de protocollen, maar door de mens: de zorgverlener, de zorgontvanger en de directe familieleden. Laat zorgwekkend weer plaatsmaken voor verzorgend.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image

© 2019 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer