Home » Training Groepsdynamiek in de Zorg

Wil je inzicht krijgen in de dynamiek van een groep en weten hoe je met deze dynamiek om kunt gaan? Hoe je met elkaar kunt zorgen dat er een goed woon-leefklimaat voor bewoners, cliënten ontstaat? Bewoners brengen samen veel tijd door in de gemeenschappelijke woonkamer en jij beseft maar al te goed dat de sfeer door het gedrag van één of enkele bewoners ineens om kan slaan. Er wordt knorrig op elkaar gereageerd, een bewoner wordt uitgesloten en/of afgekraakt, maar ook schelden en zelfs fysiek geweld komt wel eens voor. Als zorgverlener wil je zo graag voor de bewoners gezelligheid, een thuis gevoel voor hen creëren maar je staat soms met je handen in het haar. Hoe kan ik of kunnen wij dit realiseren?

Daar gaat de training ‘Groepdynamiek’ over!

Wat ga je leren.

Je leert groepsprocessen herkennen waarbij je inzichten krijgt over de oorzaken van een groepsdynamiek die dreigt te escaleren. Er wordt veel aandacht besteed aan het observeren wat een gunstige- en een ongunstige omgeving voor de bewoners is. Wat zie je, wat merk je, welke signalen worden er afgegeven?

Voor wie?

Deze training is speciaal voor medewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers, kortom een ieder die meer wil weten over groepsdynamica bij bewoners en als doel heeft: de bewoners een prettige woon-leefklimaat bieden.

Beoordeling van de situatie

Wij horen zorgverleners vaak spreken over negatief -of probleemgedrag. Een specifieke cliënt is lastig of vervelend. Heb je je weleens bedacht dat de persoon in kwestie op dat moment niet anders kan? Dit kan komen door de stress, een ziektebeeld of beperkte cognitieve vermogens. In dat geval zijn zorgvragers eerder een slachtoffer van de situatie ipv dader in de situatie. Er ligt een focus op het afstoppen van het gedrag. Terwijl een verandering van de situatie het lastige gedrag kan laten uitdoven. De zorgprofessional kan het blikveld verbreden en de situatie opnieuw bekijken. Wat is de boodschap achter het gedrag?

Voorbeeld kleinschalig wonen

Meneer Karelse is de hele dag aan het vloeken, vooral als mevrouw De Groot in de buurt is. De zorgverleners komen niet verder dan sussen, uitleggen en begrenzen. Want mevrouw De Groot moet ook veilig kunnen eten. En dat gevloek is toch wel vervelend. Meneer Karelse heeft dementie en bij hem uit dit zich, onder meer, in een beperkte woordenschat. De vloeken zijn de enige woorden die hij nog heeft om te communiceren. Daarbij komt dat meneer veel spanning heeft waardoor zijn gevloek erger wordt.

Met de trainer komt het team erachter dat de huidige omgeving te druk is voor meneer Karelse; er zijn veel prikkels en hij kan zelden aan verzoeken van de verzorgenden voldoen. Het lukt gewoonweg niet. Daarna wordt de mogelijkheid geopperd dat meneer weleens oververmoeid kan zijn. Er wordt afgesproken dat meneer meer rustmomenten aangeboden krijgt. Dit heeft vrijwel meteen effect. Het gevloek is bijna verdwenen. En als de eerste scheldwoorden over zijn lippen floepen, dan krijgt meneer Karelse rust in plaats van sussende woorden, een discussie of een foei gesprekje.

Reacties van deelnemers

  • “Meer rekening houden met de gevoelens en angsten van client.”
  • “Ik vond het zeer leerzaam dat je wij tips hebben gekregen wat wij op onze locatie kunnen uitproberen en aanbieden aan onze cliënten. Ook hebben wij deze uitgeprobeerd en merken wij dat wij steeds meer leuke reacties hebben gekregen van de cliënten.”
  • “Dat jouw eigen gedrag van invloed kan zijn op de omgeving en cliënt. Bewustwording. Mijn gedrag anders inzetten.”

Trainingsdoelen

  • Andere kijk op gedrag en situaties.
  • Situaties leren lezen.
  • Zien waar de oplossingen te vinden zijn.
  • Realiseren welke oplossingen niet (kunnen) werken.
  • Beter in staat zijn de zorgvrager zich thuis te laten voelen.
  • Praktische handvatten om dynamieken tussen cliënten te beïnvloeden.
  • Eigen casuïstiek uitwerken, klaar voor een transfer naar de eigen afdeling.

Training Omgaan met Onbegrepen Gedrag

Niveau

Dagdelen

Groep

Prijs p.p.

MBO3 / MBO4

2

10-12

6 PE punten V&VN

€295,-

Meer informatie over deze training

Vraag een offerte aan