tools persoonlijke ontwikkeling
 

Hoe kun je met humor, overtuiging en lichaamstaal je zelfvertrouwen vergroten en meer zelfvertrouwen uitstralen? Ik geef je 17 onmisbare tips!

1 Belang en recentheid

Mensen herinneren zich het begin (het belangrijkste deel) en het einde van de boodschap, en nauwelijks wat daar tussendoor gezegd wordt. Bij het aanbieden van meerdere opties plaats je jouw voorkeuren aan het begin en aan het einde van je betoog.

2 Lastige mensen de spiegel voorhouden

Wanneer je regelmatig met emotionele mensen praat kan het handig zijn om voor een spiegel te staan; mensen schrikken van hun eigen dreigende spiegelbeeld. De kans is groot dat ze inbinden.

3 De kracht van stilte nr.1

In een onderhandeling is het handig om een ongemakkelijke stilte te laten vallen nadat je een voorstel hebt gedaan. De persoon die de stilte doorbreekt voelt zich het minst op zijn gemak en is toegeeflijker in de onderhandeling.

4 De kracht van stilte nr.2

Is het antwoord op jouw vraag niet volledig? Maak oogcontact en hou je mond. Je lokt de ander uit om met een beter antwoord te komen.

5 Kauwen ontspant

Een stukje kauwgom kan de stress verminderen als je op het punt staat een presentatie te geven of te gaan bungeejumpen. Ons primitieve brein denk: Ik zou niet eten als er gevaar dreigt. Ik ben veilig omdat ik eet. Het versterk onbewust je vertrouwen.

6 Mensen onthouden niet wat je gezegd hebt. Ze herinneren zich hun gevoel tijdens het gesprek

Aangezien mensen graag over zichzelf praten is het handig om vragen te stellen. Hoe meer zij zelf aan het woord zijn hoe aardiger zij jou vinden. Gek hè; je wint vertrouwen door weinig te zeggen.

7 Deel jouw inzichten

De beste manier om zelf iets te leren is het uitleggen aan anderen. Beantwoord hun vragen om jouw kennis beter te verankeren.

8 Doe enthousiast

De spiegelneuronen slapen nooit. Boos kijken betekent boze reacties krijgen. Zodra je vrolijk en enthousiast doet doen anderen dat ook. Je creëert je eigen geluk.

9 De fysieke effecten van stress zijn vrijwel identiek aan de fysieke kenmerken van moed

Bij stress ervaar je een hoge ademhaling en een versnelde hartslag. Deze fysiologische aspecten zijn identiek bij het uitvoeren van een moedige taak. Je gedachten bepalen hoe je je voelt.

10 Voeten vertellen de waarheid

Bij het afronden van een gesprek zetten wij onze voeten alvast in de vertrekrichting. Als je aansluit bij een gesprek laten de voeten van de sprekers zien in hoeverre je welkom bent. Wellicht keren zij voor de beleefdheid hun torso naar je toe. Als de voeten niet volgen weet je genoeg.

11 Fake it till you make it

Doe alsof en uiteindelijk wordt het werkelijkheid. Vertrouwen is belangrijker dan kennis.

12 Bouw een netwerk

Deel jouw informatie en laat je informeren door anderen. Het draait in de nieuwe economie om connecties, informatie en elkaar vertrouwen (veiligheid).

13 Kiezen

Zorg dat je voorstel uit meerdere opties bestaat; mensen willen keuze vrijheid. Als je één mogelijkheid voorstelt dan kiest de ander ook: ja of nee.

14 Ga rechtop staan

Handen uit je zakken. Borst naar voren. Naar voren kijken. Dit zijn kenmerken van zelfvertrouwen. Mensen met zelfvertrouwen zijn aantrekkelijker en wij voelen ons veiliger in hun buurt.

15 Spreek met overtuiging

Vermijd “ik denk” en “ik geloof” en woorden zoals eigenlijk en ongeveer. Dit taalgebruik roept bij anderen wantrouwen op. Dan kan je beter zeggen dat je het niet weet.

16 Humor en veiligheid

Wanneer er in een groep gelachen wordt zoeken mensen oogcontact met degene die zij het meest vertrouwen.

17 Lichaamshouding

Spiegel de lichaamshouding van de ander als je vertrouwen wilt winnen.

© 2024 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer