ZelfSterk.nl - blog: oorlog is geen oplossing

ZelfSterk.nl - blog: oorlog is geen oplossingHet woord “oorlog” is actueel dit jaar. Overal op de wereld rommelt het. Media schreeuwen: “De koude oorlog is terug”. Heftige conflicten op de werkvloer worden door betrokkenen als een oorlog ervaren.  Zelden loopt het uit op een echte veldslag. In 99% van de gevallen kunnen we spreken van een koude oorlog of van een wapenstilstand. Dit wil niet zeggen dat er geen slachtoffers zijn. Conflicten veroorzaken burn-outs. Zodra dit gebeurt heeft het slachtoffer de oorlog verloren.

Vrede

Om van oorlog naar vrede te komen is het nodig om goede wil te tonen en in beweging te komen. Dit is wat er gebeurde aan het einde van de koude oorlog. Als je je in je stellingen blijft verschansen dan gebeurt er niets, er zal iemand de witte vlag moeten hijsen.

De theorieën over conflicten en emoties komen allen op hetzelfde neer: 4 strategieën die je in verschillende situaties toe past. Vluchten, toedekken, forceren en confronteren.

Vluchten

Vluchten of ontkennen doe je bij een te sterke tegenpartij en is effectief wanneer hetgeen je wilt behouden belangrijker is dan wat je achter laat tijdens je vlucht. Oorlogsvluchtelingen laten land en bezittingen achter om te overleven. Op de werkvloer zie ik dit als het loslaten van onbelangrijke zaken of discussies negeren die niet relevant zijn.

Toedekken

Toedekken of overgeven doe je als je de band met de ander goed wilt houden. De Japanners hebben zich in de tweede wereld oorlog overgegeven om te voorkomen dat er nog meer steden door kernbommen vernietigd zouden worden. Je kunt toedekken door je excuses aan te bieden voor een fout die je gemaakt hebt.

Forceren

Forceren of vechten behoren tot de mogelijkheden wanneer je gelijk hebt én je bent sterker én het onderwerp is belangrijk voor je. Dit is de situatie om voor de winst te gaan, je dwingt de ander tot overgave.

Confronteren

Confronteren of overleg zijn vergelijkbaar met diplomatie en economische sancties. Jij ziet je eigen belang en je hebt respect voor de ander. Je vertelt de ander de waarheid en daarbij kijk je naar zijn / haar belangen. Confronteren vraagt veel van beide partijen; je moet in jezelf geloven, je doet water bij de wijn en je overwint je emoties van angst en woede.

Van overlevingsstrategie naar oplossing

Het gaat mis als mensen in hun primaire overlevingsstrategieën blijven hangen: vechten, vluchten of verstijven.

Door boosheid voel je je aangevallen en ga je terugslaan. Het is heel menselijk maar niet echt professioneel. Pak jezelf bijeen en beweeg naar je angst toe; ga de discussie met de ander op een constructief niveau aan. Lukt het niet? Probeer het op een andere manier, misschien kan iemand jullie helpen.

Door angst sla je op de vlucht. Ook logisch, maar niet professioneel. Door de ander te blijven ontlopen loop je voor je eigen probleem weg. Blijkbaar is dit conflict een les die je moet leren. Net als bij boosheid / vechten is het belangrijk om een andere oplossing te verzinnen; het helemaal loslaten, sorry zeggen of overleggen, een combinatie van de laatste twee is heel krachtig.

© 2023 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer