ZelfSterk.nl - blog: sterkte zwakte analyse

kwetsbaarheidBij ieder contact laten anderen een sterkte zwakte analyse op je los. Vanuit de oertijd ligt onze focus op gevaar, dit hadden wij nodig om iedere dag te overleven. De eigenschap van het voortdurend inschatten is een overblijfsel daarvan. Het opmerken van de kracht van anderen is een razendsnel en onbewust proces. In milliseconden bepaal je of je bij een confrontatie van een ander zou winnen of verliezen. Deze inschatting helpt ons te beslissen of dat wij gaan vechten of vluchten.

Kwetsbaarheid

Nu weet je dat je in 99% van de dagelijkse situaties geen gevaar loopt. Is het nodig om je aan je ego vast te klampen om er zo stoer mogelijk uit te zien? Dit gaat ten koste van hoe authentiek mensen je ervaren. Ik heb dit zelf ook meegemaakt. Mijn zwarte band was nauw verbonden met mijn ego. Dit was het tastbare bewijs dat ik onaantastbaar en stoer ben. Ondertussen moest ik er hard aan werken om mijn beeld voor mijzelf en voor anderen in stand te houden. In onze maatschappij leren wij om krachtig te zijn en om zwakke punten te verstoppen. In professionele en sportieve omgevingen wordt (fysieke) kracht gewaardeerd en fouten worden afgestraft. Niet vreemd dat wij ons moeilijk kwetsbaar kunnen opstellen.

Kracht door zwakte

Je sterkte wordt bepaald door het lef wat uit je hart komt. Hoe moedig is het om onvoorwaardelijk je liefde te tonen? Met het risico dat die liefde niet beantwoord wordt. Het is krachtig om je eigen zwakke punten te accepteren, compassie te hebben voor jezelf. Wie durft er in verbinding te zijn met wie je werkelijk wilt zijn?

Door je kwetsbaarheid te tonen kom je authentiek over. Je hebt niets te verbergen. Mensen vragen zich niet af of je wel “echt” bent omdat je jouw zwakke punten aan hun presenteert. Het gevolg daarvan is dat je veiligheid creëert. Je haalt de mensen in je omgeving uit die onbewuste vecht of vlucht modus.

In de praktijk

Wat kan je hier in de praktijk mee? Door stoer te doen stoot je mensen af omdat je onbetrouwbaar overkomt, je verbergt iets. Hierdoor denkt iedereen dat je sterk bent en geen hulp nodig hebt.

Het openstellen voor je omgeving betekent het tegenovergestelde; mensen gaan je helpen omdat je steun nodig hebt. Je wekt vertrouwen omdat je niets verbergt. Hierdoor voelen mensen zich veilig en gaan je succes gunnen. Je bent leuk om mee samen te werken.

Hoe doe ik dat?

Op de momenten dat je tijdens je werk angst of weerzin voelt heb je de hulp van anderen het hardst nodig. Zeg tegen je collega wat je moeilijk of vervelend vindt en welke tekortkoming van jezelf de oorzaak is. Dit gebeurt vaak als je iets moeilijks moet doen. Bijvoorbeeld bij een nieuwe of een risicovolle taak kan je moeite hebben om op een goede afloop te vertrouwen. Als je eerlijk bent over je zwakte wordt het later je sterkte.

© 2023 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer