ZelfSterk.nl - blog: sterkte zwakte analyse

kwetsbaarheidBij ieder contact laten anderen een sterkte zwakte analyse op je los. Vanuit de oertijd ligt onze focus op gevaar, dit hadden wij nodig om iedere dag te overleven. De eigenschap van het voortdurend inschatten is een overblijfsel daarvan. Het opmerken van de kracht van anderen is een razendsnel en onbewust proces. In milliseconden bepaal je of je bij een confrontatie van een ander zou winnen of verliezen. Deze inschatting helpt ons te beslissen of dat wij gaan vechten of vluchten.

Kwetsbaarheid

Nu weet je dat je in 99% van de dagelijkse situaties geen gevaar loopt. Is het nodig om je aan je ego vast te klampen om er zo stoer mogelijk uit te zien? Dit gaat ten koste van hoe authentiek mensen je ervaren. Ik heb dit zelf ook meegemaakt. Mijn zwarte band was nauw verbonden met mijn ego. Dit was het tastbare bewijs dat ik onaantastbaar en stoer ben. Ondertussen moest ik er hard aan werken om mijn beeld voor mijzelf en voor anderen in stand te houden. In onze maatschappij leren wij om krachtig te zijn en om zwakke punten te verstoppen. In professionele en sportieve omgevingen wordt (fysieke) kracht gewaardeerd en fouten worden afgestraft. Niet vreemd dat wij ons moeilijk kwetsbaar kunnen opstellen.

Kracht door zwakte

Je sterkte wordt bepaald door het lef wat uit je hart komt. Hoe moedig is het om onvoorwaardelijk je liefde te tonen? Met het risico dat die liefde niet beantwoord wordt. Het is krachtig om je eigen zwakke punten te accepteren, compassie te hebben voor jezelf. Wie durft er in verbinding te zijn met wie je werkelijk wilt zijn?

Door je kwetsbaarheid te tonen kom je authentiek over. Je hebt niets te verbergen. Mensen vragen zich niet af of je wel “echt” bent omdat je jouw zwakke punten aan hun presenteert. Het gevolg daarvan is dat je veiligheid creëert. Je haalt de mensen in je omgeving uit die onbewuste vecht of vlucht modus.

In de praktijk

Wat kan je hier in de praktijk mee? Door stoer te doen stoot je mensen af omdat je onbetrouwbaar overkomt, je verbergt iets. Hierdoor denkt iedereen dat je sterk bent en geen hulp nodig hebt.

Het openstellen voor je omgeving betekent het tegenovergestelde; mensen gaan je helpen omdat je steun nodig hebt. Je wekt vertrouwen omdat je niets verbergt. Hierdoor voelen mensen zich veilig en gaan je succes gunnen. Je bent leuk om mee samen te werken.

Hoe doe ik dat?

Op de momenten dat je tijdens je werk angst of weerzin voelt heb je de hulp van anderen het hardst nodig. Zeg tegen je collega wat je moeilijk of vervelend vindt en welke tekortkoming van jezelf de oorzaak is. Dit gebeurt vaak als je iets moeilijks moet doen. Bijvoorbeeld bij een nieuwe of een risicovolle taak kan je moeite hebben om op een goede afloop te vertrouwen. Als je eerlijk bent over je zwakte wordt het later je sterkte.

 1. 23 October 2014

  Kwetsbaarheid vind ik een lastig concept. Te veel kwetsbaarheid en ze zien je als een zielig meisje, te weinig kwetsbaarheid en ze vinden je stoer en ontoegankelijk. Daarin de gulden middenweg kiezen is voor mij een enorme uitdaging.

  Me kwetsbaar opstellen betekent voor mij ook dat ik open en eerlijk ben. Helaas heeft zich dat in het (recente) verleden een paar keer tegen mij gekeerd. Waardoor ik juist weer op mijn hoede ben en soms ook wel achterdochtig.

  De juiste balans vinden is belangrijk.

  • 25 October 2014

   Hoi Esther,

   Balanceren is inderdaad een kunst. Nare ervaringen brengen je uit balans. Ze helpen je wel naar een steviger evenwicht.

   Vriendelijke groet,
   Maurice

 2. 23 October 2014

  Hoi Maurice,
  Ik herken wat je schrijft. Zelf vind ik het niet moeilijk om open te zijn en mijn zwakte te tonen, al ligt het er wel aan bij wie. Bovendien wordt het ook makkelijker naar mate je ouder wordt. Minder te bewijzen 🙂
  Groet, Anneke

  • 25 October 2014

   Hoi Anneke,

   Oh zo herkenbaar; ouder worden, wie? waar? en minder te bewijzen. Dank je wel voor je ractie.

   Vriendelijke groet,
   Maurice

 3. 23 October 2014

  Hoi Maurice, wat een bijzonder mooi en krachtig artikel. Ik ben opgeleid als bètamens (bouwkundig ingenieur, met als afstudeerrichting constructie) en ik ben een vrouw, dus heb me altijd met veel plezier staande gehouden in een mannenwereld. Daar heb ik ervaren dat “stoer doen” als man hele andere dingen/beelden/reacties oproept and “stoer doen” als vrouw. Als ik stoer deed, werd ik gezien als stoer wijf, een bitch, als een man stoer deed, was dat meer stoer, mannelijk. Uiteindelijk zie ik zelf het verschil niet. Stoer zijn is voor mij iets anders dan stoer doen. En kwetsbaarheid tonen is heel krachtig. Wel is het zo dat duidelijke en directe communicatie in de bouw er is. Dat vind ik als vrouw onder vrouwen veel minder duidelijk. Dus ik heb geleerd om vooral mezelf te zijn, afwisselend stoer, eigenwijs, authentiek en kwetsbaar. We zijn uiteindelijk allemaal mensen… En hulp vragen: heel stoer en kwetsbaar tegelijk!

  • 23 October 2014

   Hi Saskia,

   Bedankt voor je reactie. Je bent inderdaad een veelzijdige vrouw en nooit saai.

   Vriendelijke groet,
   Maurice

 4. 15 October 2014

  Hi Maurice,
  Mooi verhaal! het draait er volgens mij uiteindelijk om dat je jezelf laat zien, hoe je bent en waar je voor staat: Be True to Yourself! Ik kan toch niet bepalen hoe andere mensen zich gedragen en hoe zij op mij gaan reageren.

  Mijn grootste uitdaging is om op mijn mijn kwetsbare momenten toch hulp te vragen. Met ‘stoer’ doen werp ik een muur op dat anderen buiten houdt. Maar ook mijn eigen kracht. medemenselijkheid en authenticiteit indamt!

  • 15 October 2014

   Hoi Marvin,
   Bedankt voor je openhartige en glasheldere visie; regie voeren over je eigen leven.
   Ik lees jouw verhalen regelmatig en ik vind ze waardevol.
   Succes, Maurice

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image

© 2019 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer