
Met verschillende persoonlijkheden samenwerken, als een team, is moeilijk. Botsingen tussen groepsleden beïnvloeden het hele team mentaal, sociaal en emotioneel. Een succesvol team voelt zich comfortabel bij elkaar, respecteert en vertrouwt elkaar en lost samen problemen op. Wat kun je doen om groepen te bewegen in de richting van samenhang, productie en de positieve relaties? Volg deze tips om de samenwerking te verbeteren en te bouwen aan een gelukkig en succesvol team.
Krijg het team aan de praat
Om een goede groepsdynamiek te hebben, wil je dat groepsleden zich prettig bij elkaar voelen. Geef iedereen de tijd om elkaar te leren kennen. Organiseer een informele maaltijd of borrel waarbij mensen luchtige verhalen met elkaar kunnen delen. In de aanloop naar een project, trainin
g of verandering kan je een spel spelen waarbij mensen ontdekken wat zij met elkaar gemeen hebben. Er zijn allerlei kaart -en bordspellen in omloop die ingaan op teambuilding, kwaliteiten, persoonlijke eigenschappen, thema’s, kortom onderwerpen waarmee je de bewustwording stimuleert. Zodra teamleden ontdekken wat zij met elkaar gemeen hebben, gaan zij elkaar meer vertrouwen en aardig vinden. Dit geeft de emotionele veiligheid een positieve impuls.
Breek groepjes op
Bij bekenden voel je je emotioneel veilig. Dit belemmert contact met onbekende teamleden. Vriendschappen zijn geweldig, de ontwikkeling van het team is afhankelijk van het aangaan van nieuwe banden. Moedig groepsleden aan om samen met “nieuwe mensen” hun ervaring te verrijken. Laat de aanwezigen zich van links naar rechts ordenen op basis van lichaamslengte, leeftijd, aantal dienstjaren, werkplezier, ambitie, etc.. Zonder te spreken met alleen non-verbale communicatie gaat de groep aan de slag. Vervolgens verdeel je de groep in verrassende samenstellingen zodat “onbekenden” met elkaar op persoonlijk vlak bekend raken.
Wees dom
Niets verlaagt drempels sneller dan lachen. Gebruik domme ijsbrekers en humoristische spelletjes om iedereen comfortabel te laten voelen. Begin met het maken van een veilige ruimte die vrij is van pesten, oordelen, verwijten of anderen uitlachen. Neem vooral jezelf niet serieus als je voor een luchtige sfeer wilt zorgen.
Geef jouw team een gemeenschappelijk doel
Om een positieve groepsdynamiek te versterken is vertrouwen nodig. Geef het team een probleem met een haalbare oplossing, zodat ze samen kunnen werken om de uitdaging te overwinnen. Het is belangrijk dat er winstbelevingen zijn. De eerste ronde (of nieuwe taak)mag best confronterend zijn. In de opvolgende rondes (lees: de toekomst) worden overwinningen behaald. Positieve resultaten zorgen voor meer zelfvertrouwen. Een hoger zelfvertrouwen draagt bij aan de ontwikkeling van vaardigheden. Die vervolgens weer tot betere resultaten leiden…
Reflecteer op de uitdagingen
Zodra je met een team een spel speelt of een taak uitvoert wil je dat er goed wordt samen gewerkt. Het ontbreken van een helder doel draagt niet bij aan de prestaties. Als leider ben je verplicht om heldere doelen te formuleren. Pas daarna kan je met het team op de prestaties reflecteren. Laat de deelnemers zelf over hun gevoel en prestaties spreken. Nadat emoties geuit zijn is er ruimte voor complimenten, vragen en tips. Als laatste trek je als team conclusies over de prestaties van het team.
Successen vieren
Wij Nederlanders vinden het passend om nuchter en ingetogen op successen terug te blikken. Niets bijzonders, wij hebben gedaan waarvoor wij betaald worden. Op deze manier gebeurt er alleen iets in je hoofd; een prettige gedachte. Kijk eens naar andere culturen waar feestjes echt gevierd worden; dansen, springen, schreeuwen, zingen, knuffelen, schouderklopjes, etc. Zie je het verschil? Wij gebruiken 10% van ons lichaam (ons hoofd) bij blijdschap na een prestatie. Uitbundige mensen belonen zichzelf 100%, ze laten de emoties door hun lichaam gieren. Psychologisch gezien heeft dit een heel sterk effect omdat de relatie tussen de prestatie en de (uitbundige) beloning heel sterk is. Hierdoor stimuleer je het onderbewustzijn om snel vergelijkbare prestaties neer te zetten.