team versterkenMet verschillende persoonlijkheden samenwerken, als een team, is moeilijk. Botsingen tussen groepsleden beïnvloeden het hele team mentaal, sociaal en emotioneel. Een succesvol team voelt zich comfortabel bij elkaar, respecteert en vertrouwt elkaar en lost samen problemen op. Wat kun je doen om groepen te bewegen in de richting van samenhang, productie en de positieve relaties? Volg deze tips om de samenwerking te verbeteren en te bouwen aan een gelukkig en succesvol team.

Krijg het team aan de praat

Om een goede groepsdynamiek te hebben, wil je dat groepsleden zich prettig bij elkaar voelen. Geef iedereen de tijd om elkaar te leren kennen. Organiseer een informele maaltijd of borrel waarbij mensen luchtige verhalen met elkaar kunnen delen. In de aanloop naar een project, trainin
g of verandering kan je een spel spelen waarbij mensen ontdekken wat zij met elkaar gemeen hebben. Er zijn allerlei kaart -en bordspellen in omloop die ingaan op teambuilding, kwaliteiten, persoonlijke eigenschappen, thema’s, kortom onderwerpen waarmee je de bewustwording stimuleert. Zodra teamleden ontdekken wat zij met elkaar gemeen hebben, gaan zij elkaar meer vertrouwen en aardig vinden. Dit geeft de emotionele veiligheid een positieve impuls.

Breek groepjes op

Bij bekenden voel je je emotioneel veilig. Dit belemmert contact met onbekende teamleden. Vriendschappen zijn geweldig, de ontwikkeling van het team is afhankelijk van het aangaan van nieuwe banden. Moedig groepsleden aan om samen met “nieuwe mensen” hun ervaring te verrijken. Laat de aanwezigen zich van links naar rechts ordenen op basis van lichaamslengte, leeftijd, aantal dienstjaren, werkplezier, ambitie, etc.. Zonder te spreken met alleen non-verbale communicatie gaat de groep aan de slag. Vervolgens verdeel je de groep in verrassende samenstellingen zodat “onbekenden” met elkaar op persoonlijk vlak bekend raken.

Wees dom

Niets verlaagt drempels sneller dan lachen. Gebruik domme ijsbrekers en humoristische spelletjes om iedereen comfortabel te laten voelen. Begin met het maken van een veilige ruimte die vrij is van pesten, oordelen, verwijten of anderen uitlachen. Neem vooral jezelf niet serieus als je voor een luchtige sfeer wilt zorgen.

Geef jouw team een gemeenschappelijk doel

Om een positieve groepsdynamiek te versterken is vertrouwen nodig. Geef het team een probleem met een haalbare oplossing, zodat ze samen kunnen werken om de uitdaging te overwinnen. Het is belangrijk dat er winstbelevingen zijn. De eerste ronde (of nieuwe taak)mag best confronterend zijn. In de opvolgende rondes (lees: de toekomst) worden overwinningen behaald. Positieve resultaten zorgen voor meer zelfvertrouwen. Een hoger zelfvertrouwen draagt bij aan de ontwikkeling van vaardigheden. Die vervolgens weer tot betere resultaten leiden…

Reflecteer op de uitdagingen

Zodra je met een team een spel speelt of een taak uitvoert wil je dat er goed wordt samen gewerkt. Het ontbreken van een helder doel draagt niet bij aan de prestaties. Als leider ben je verplicht om heldere doelen te formuleren. Pas daarna kan je met het team op de prestaties reflecteren. Laat de deelnemers zelf over hun gevoel en prestaties spreken. Nadat emoties geuit zijn is er ruimte voor complimenten, vragen en tips. Als laatste trek je als team conclusies over de prestaties van het team.

Successen vieren

Wij Nederlanders vinden het passend om nuchter en ingetogen op successen terug te blikken. Niets bijzonders, wij hebben gedaan waarvoor wij betaald worden. Op deze manier gebeurt er alleen iets in je hoofd; een prettige gedachte. Kijk eens naar andere culturen waar feestjes echt gevierd worden; dansen, springen, schreeuwen, zingen, knuffelen, schouderklopjes, etc. Zie je het verschil? Wij gebruiken 10% van ons lichaam (ons hoofd) bij blijdschap na een prestatie. Uitbundige mensen belonen zichzelf 100%, ze laten de emoties door hun lichaam gieren. Psychologisch gezien heeft dit een heel sterk effect omdat de relatie tussen de prestatie en de (uitbundige) beloning heel sterk is. Hierdoor stimuleer je het onderbewustzijn om snel vergelijkbare prestaties neer te zetten.

Schrijf in het commentaarveld (hieronder) welke ideeën jij hebt om teamprestaties te verbeteren.

 1. 25 November 2014

  In een team werken…..

  Als ondernemer met een eenmanszaak heb ik een ander soort team. Geen personeel, maar een team mensen met wie ik samenwerk.

  In dat team is het voor mij belangrijk om open en eerlijk te zijn. Zit mij iets dwars, dan is het aan mij om dat ter sprake te brengen en het gesprek op gang te brengen.
  Vaak voel ik wel dat er iets is en ik merk dat er lef voor nodig is om het gesprek aan te gaan. Tot nu toe heeft dat alleen nog maar mooie resultaten opgebracht.

 2. 14 November 2014

  Hi Maurice,

  Dank je wel voor je mooie tips. Vooral je successen vieren: Succes inspireert succes. ik laat teamleden ook vertellen waar zij heel trots op zijn. Ik heb nooit het woord “nuchter’ kunnen begrijpen (definitie: koel, bezadigd, matig. niet echt inspirerende voor een team. In mijn ervaring met het werken met teams werkt 1 ding heel goed: kwetsbaar durven zijn, en ook over je tegenslagen durven vertellen.

 3. 14 November 2014

  Dank voor de diversiteit aan tips. Ik merk dat er in botsende teams vaak niet echt naar elkaar geluisterd wordt en dat men elkaar niet laat uitpraten. Dit kan tot meerdere negatieve gevolgen leiden, zoals roddelen, zich niet meer uiten of juist heftig op elkaar reageren.

  Ik maak wel eens gebruik van een praatstok, een Indiaans gebruik en geïntroduceerd door Stephen Covey. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=HUxi-Zc45tA

  Je kunt hiervoor een simpele stok gebruiken. Mensen vinden het heerlijk om even alleen het woord te hebben en om zich te uiten.

 4. 13 November 2014

  Beste Maurice,
  Ik werk samen met collega troubadours. Heb hier een website voor laten maken http://www.toptroubadours.nl. Je kunt dit zien als een team van concurrenten. Dit gezichtspunt (concurrentie) heb ik afgeschaft in deze setting. We leren van elkaar, versterken hierdoor elkaar en leveren daardoor ieder afzonderlijk betere diensten naar onze klanten. Ik geef veel aan het team in de vorm van, kennis, tijd en het Toptroubadour platform en krijg daarvoor collega’s terug die komen brengen en niet alleen komen halen. En ieder draagt zijn eigen persoonlijke verantwoordelijkheid voor zijn business.
  Samenvattend:
  – Schaf onderlinge concurrentie af
  – Geef
  – Laat de persoonlijke verantwoordelijkheid waar die hoort en dat is bij de persoon zelf.

  Succes!

  • 13 November 2014

   Hallo Arnoud,

   Wauw. Je duikt meteen de diepte in. In jouw tips lees ik volwassenheid en zelfvertrouwen. Bedankt voor je aanvulling.

   Vriendelijke groet,

   Maurice

 5. 12 November 2014

  Hallo Maurice, volgens mij is het essentieel om het team op een goede manier samen te stellen (door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er een goede mix van drijfveren in het team zit). Doe je dit niet, dan is het team nauwelijks te verbeteren en aan te sturen. Gelukkig beschikken we over uitstekende methodes om hier inzicht in te brengen! Groet, Jeroen

  • 13 November 2014

   Hoi Jeroen,

   Dank voor je waardevolle toevoeging. Voor realdrives kunnen mensen bij jou terecht.

   Vriendelijke groet,
   Maurice

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image

© 2019 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer