
Als je zelf een klinische les wil geven, hoe ga je dan te werk? In het begin kan het best spannend zijn om voor een groep te staan, zeker als dit je directe collega’s zijn. Goed voorbereid zijn helpt. Daarom vertellen we je hier hoe je een klinische les geeft. We hebben ook een voorbeeld lesplan voor je gemaakt dat je kunt downloaden.
Wat is een klinische les? De Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V definieert een klinische les als volgt:
‘Een klinische les is een praktijkonderwijsmethode om kennis en informatie uit de praktijk met elkaar te delen en/of nieuwe kennis en informatie in te winnen over een bepaald verpleegkundig / verzorgend onderwerp of een vaardigheid / interventie met als doel deze te kunnen toe passen in de actuele praktijk.’
Praktische kennis & vaardigheden
Het gaat bij een klinische les dus om het overdragen van praktische kennis en informatie en om vaardigheden met elkaar te delen die in de praktijk kunnen worden gebruikt. Het is belangrijk om je bij één onderwerp te houden en dit op verschillende manieren te oefenen. Een belangrijke valkuil is te lang en te diep op de inhoud in te gaan. Uiteindelijk is er alleen gepraat (ook goed) en niets geoefend. Juist die oefening is van belang bij het aanleren van vaardigheden, weten is niet voldoende.
Verschillende leerstijlen
Er zijn verschillende leerstijlen en iedereen heeft een eigen voorkeur leerstijl. De een leert gemakkelijk uit een boek, de ander leert beter als iets wordt verteld of voorgedaan, of door het kijken van een video. Om zoveel mogelijk kennis en vaardigheden over te kunnen brengen, zul je dus moeten aansluiten bij al die verschillende leerstijlen. Bij zelfSterk gebruiken we hiervoor ‘praatje, plaatje, daadje’, oftewel: vertellen, laten zien en zelf oefenen. Hiermee bereik je alle deelnemers:
- Praatje: auditieve leerstijl, mensen die gericht zijn op taal, praten en uitleggen.
- Plaatje: visuele leerstijl, mensen die graag lezen of voorbeelden en video’s zien.
- Daadje: kinesthetische leerstijl, mensen die leren door te doen, ervaren en voelen.
De klinische les geven
ZelfSterk verzorgt veel trainingen en iedere keer is het weer afwachten wat voor groep je treft. Zeker in het begin kan het best spannend zijn om zelf een training te geven. Oefening baart kunst!
Twee helpende gedachten:
- ik heb mij voorbereid op het onderwerp, dus ik weet er meer vanaf dan de anderen
- mijn collega’s/de deelnemers willen een goede klinische les, we hebben hetzelfde doel
Je collega’s willen graag leren wat jij ze te vertellen hebt. Jij kunt iets wat zij (nog) niet kunnen. Ze zijn dus gemotiveerd en werken graag mee om de les een succes te maken. Geef de les volgens het ‘praatje, plaatje, daadje’ format.
Begin met een inventarisatie. Wie herkent het probleem? Hebben je collega’s zoiets wel eens meegemaakt? Een actieve warming-up kan helpen om de groep in de stemming te brengen. Daarna vertel je meer over de les die je hebt voorbereid (‘praatje’). Wat wil je je collega’s leren, waarom is dat belangrijk en hoe ga je dat doen? Samen met een collega doe je de oefeningen rustig voor zodat de deelnemers kunnen zien wat de bedoeling is (‘plaatje’). En vervolgens laat je iedereen zelf oefenen (‘daadje’).
Klinische les voorbeelden
Als je een klinische les gaat geven is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een degelijk lesplan is stap 1. We hebben een lesplan van 20 minuten voor je geschreven en bieden diverse YouTube filmpjes ter ondersteuning. Ook kun je de deelnemers wijzen op de gratis online videocursus die ZelfSterk aanbiedt.
Je kunt deze les als zodanig gebruiken of het format gebruiken om je eigen klinische les vorm te geven. In deze les oefenen de deelnemers een tweetal vaardigheden: polsbevrijdingen en loskomen uit een greep bij de haren.
BEKIJK onze gratis online videocursus >>