Home » Training Mentale en Fysieke Weerbaarheid in de Zorg

Wat doe je als een patient je tijdens het verzorgen ineens knijpt of duwt? Wat doe je als een demente bewoner je bij je haren grijpt of je een klap geeft? Hoe geef je je grenzen aan, zonder de relatie te schaden? Hoe reageer je als een bewoner ineens een andere bewoner begint uit te schelden of met spullen begint te gooien. Of als een familielid zijn of haar ongenoegen en frustratie op jou wil botvieren? Hoe weerbaar ben je?

Zo’n 60% van het personeel in de zorg krijgt te maken met verbaal of fysiek geweld op de werkvloer. Grensoverschrijdend gedrag in de zorg leidt tot verminderd werkplezier, stress en ziekteverzuim. Verzorgers, verplegers en andere zorgmedewerkers die met agressie geconfronteerd worden, weten vaak niet hoe te reageren. Ze voelen zich onveilig.

Gelukkig krijgt agressie in de zorg steeds meer aandacht. Een goede verbale, mentale en fysieke weerbaarheid is voor zorgprofessionals cruciaal om met agressie op de werkvloer om te kunnen gaan. Een weerbaarheidstraining van ZelfSterk helpt jullie medewerkers om steviger in hun schoenen te staan.

De inhoud van de training

Onze instinctieve reactie als we met geweld worden geconfronteerd is om te vechten of vluchten. Zonder oefening is het moeilijk om bij agressief gedrag het hoofd koel te houden en op de juiste manier te reageren om de situatie te deëscaleren. Medewerkers leren in deze weerbaarheidstraining om rustig te blijven, de situatie in te schatten en in de kiem te smoren. Ze zijn zich bewust van het effect van hun eigen houding en gedrag en weten waar hun grenzen liggen. Ook leren ze grenzen van anderen herkennen. Wanneer de situatie toch escaleert, weten ze hoe ze vriendelijk doch stevig kunnen ingrijpen om zichzelf te beschermen.

Een duo-presentatie met trainer of psycholoog van de eigen organisatie behoort tot de mogelijkheden.

Oefenen in een veilige omgeving

In de training Mentale en Fysieke Weerbaarheid in de Zorg creëert de trainer een veilige omgeving voor de deelnemende zorgmedewerkers om de verschillende technieken te oefenen. Verpleegkundigen en verzorgenden krijgen daardoor meer zelfvertrouwen en leren om ook in stressvolle situaties adequaat te reageren. Zo zijn ze beter voorbereid op incidenten op de werkvloer. Leren door te dóen. Om zo dicht mogelijk bij de realiteit te komen, begint iedere training met een inventarisatie van wat er op dat moment speelt.

Trainingsdoelen

  • vergroten zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid
  • waarschuwingssignalen van agressie en grensoverschrijdend gedrag herkennen
  • bewust worden van eigen non verbale uitstraling
  • herkennen en aangeven van de eigen grenzen
  • deëscalerende gesprekstechnieken
  • rustig blijven en effectief handelen in noodsituaties
  • zelfverdedigingstechnieken

 

Training Mentale en Fysieke Weerbaarheid in de Zorg

Niveau

Dagdelen

Groep

Prijs p.p.

MBO3 / MBO4

2

6 PE punten V&VN

10-12

€287,-

Meer informatie over deze training

Vraag een offerte aan