ZelfSterk.nl - blog: verpleegkundig rekenen

ZelfSterk.nl - blog: verpleegkundig rekenenDe oppositie in de Tweede Kamer is er niet in geslaagd de verplichte rekentoets tegen te houden of te wijzigen. Het niveau van hoofdrekenen schijnt al jaren achteruit te gaan en dat vinden we rampzalig. Ik denk dat het een logisch gevolg is van onze technologische ontwikkeling. Sterker nog: als ik toegang heb tot internet is mijn IQ 10 punten hoger dan in mijn offline toestand. 

Voor de tijd van de mobiele telefoon wist iedereen de 10 belangrijkste telefoonnummers uit het hoofd. Op school leerden de kinderen rekenen in een schrift (met ruitjespapier) met een pen. De ober maakte aan tafel de rekening van de drankjes en maaltijden op. Verpleegkundig rekenen was ook ouderwets hoofd -en handwerk aan het bed.

De realiteit

Ons brein is lastig te motiveren om onzinnige zaken te leren. Rekenen lijkt overbodig omdat wij moderne technologie tot onze beschikking hebben. Het feit dat vakken als wiskunde en taal goed meetbaar zijn maakt ze niet belangrijker dan zorgzaamheid en mensenkennis. Rekenvaardigheid wordt een struikelblok, zelfs als dit het bijkomende effect heeft dat potentieel goede krachten afhaken voor hun geliefde vakgebied uit vrees voor een rekentoets.

Verpleegkundig rekenen

Bij verpleegkundig rekenen is het belangrijk om de komma op de juiste plek te zetten en het medicijn in de bedoelde dosering toe te dienen. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben voor de zorg gekozen omdat zij over interpersoonlijk intelligentie en sociale vaardigheden beschikken. Er zijn goede zorgprofessionals die niet sterk zijn in rekenen. Zouden zij geen plek kunnen hebben binnen de gezondheidszorg?

Systemen

Het gegeven dat patiënten verkeerde doseringen krijgen betekent dat de systemen niet kloppen. Het is te makkelijk om het individu aan te wijzen: “Het is jouw fout, jij moet medisch rekenen oefenen!” Volgens de LEAN filosofie moet de organisatie de processen en systemen aanpassen zodat rekenfouten niet meer gemaakt kunnen worden. Dit betekent dat de organisatie verantwoordelijk is, het beschuldigen van medewerkers is gelijk aan het ontlopen van de plicht om te ontwikkelen.

Gezond verstand

Het is prettig als je de kunst van het verpleegkundig rekenen beheerst. Hierdoor kan je een extra controle op de dosering uitvoeren. Hoofdrekenen is altijd handig: bij het afrekenen van de boodschappen of bij het plannen van een fietstocht. Rekenwonders kunnen ook fouten maken. Intuïtie en ervaring zijn belangrijker dan aanleg voor wiskunde.

Interesse voor getallen en rekenen

De één vind rekenen leuk en de ander interesseert het geen bal. Laten we ons focussen op de kwaliteiten die we wel hebben. Met de huidige stand van technologie is rekenen geen ‘must have’ meer. Het is jammer als dit mensen tegen houdt het werk te doen wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen.

Verpleegkundig rekenen

Toch interesse gekregen in medisch rekenen oefenen? Doe hier een toets. Wellicht wil je iets lezen over rekenen in de gezondheidszorg lees dan dit boek.

Humor in de zorg

De mannen van Draadstaal geven hier een paar klassieke hoogstandjes van verpleegkundig rekenen. Humor blijft de beste manier om te relativeren.

© 2024 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer