Videocursus: De Vuistslag

In deze minicursus leer je hoe je reageert op een vuistslag. De eerst video laat je zien welke signalen aan de vuistslag vooraf gaan. Daarna leer je wat de meest voorkomende aanval is. Hoe deze aanval verloopt en welke verschillende reacties effectief zijn zie je in de instructie video’s.

Introductie

Bekijk deze korte video met achtergrond informatie.

Samen oefenen

Wanneer je samen oefent maak je vooraf goede afspraken betreft de veiligheid. Voor het gemak spreken we over de belager en de professional. Het doel van de oefening: de professional voelt zich vertrouwd met de mogelijkheid om zich te verdedigen tegen een vuistslag. De belager stelt zich in dienst van de professional. Hou je aan deze 3 regels:

  1. De belager valt alleen met rechts aan. Tenzij je iets anders af spreekt.
  2. Altijd langzaam beginnen. De eerste slag wordt in slow motion uitgevoerd.
  3. Weinig kracht gebruiken. De belager hoeft zich niet te bewijzen.

Na voldoende herhalingen wissel je van rol. Wanneer beide partijen vinden dat het goed gaat kan het verhaal uitgebreid worden. De belager wordt boos tijdens de discussie. Vervolgens wordt er gedreigd en daarna volgt de vuistslag.

Naar het gevaar toe bewegen

De professional staat in een kleine ruimte. De belager staat in de vluchtrichting. Omdat de professional de vuistslag niet kan ontwijken is het blokken van de aanval de enige optie. Op deze manier voorkomt de professional dat de aanval de bedoelde kracht en snelheid bereikt.

Afstand verkleinen en mee bewegen

De professional staat wederom in een beperkte ruimte. Deze keer is er ruimte aan de rechterzijde van de belager. Door voor de vuistslag uit te bewegen is de professional naar de veilige kant gegaan.

Uitstappen en opsluiten

De professional stapt naar achter waardoor de belager mis slaat. Om de belager te beletten om opnieuw uit te halen wordt zijn arm door de professional opgesloten. Nu is de professional in staat om het contact te herstellen of te vluchten of hulp van collega’s in te schakelen.

Het lukt niet!

Meestal wordt een mislukking veroorzaakt door het voetenwerk. Zorg er voor dat je met één been voor staat. Je beide knieën zijn licht gebogen. Verplaats je voeten zodanig dat je altijd in balans bent.

De belager heeft de meeste kracht recht vóór zijn lichaam. De vuistslag heeft het meeste effect als de professional recht voor (de navel) van de belager staat. Door zijwaarts te verplaatsen kan de professional de stootkracht afzwakken.

Neem contact op voor professionele begeleiding.

Laat ons weten wat je van de cursus vindt! Ook vragen kan je hieronder kwijt.

Categoryvideocursus

© 2024 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer