hand-loslaten
Videocursus: De hand losmaken

In deze minicursus leer je hoe je los kunt komen uit een greep bij één hand of beide handen. De belager heeft je beet gepakt en wil je meenemen. Hij pakt de professional op verschillende manieren vast. Ook deze technieken zijn gericht op loskomen en vluchten.

Introductie

Bekijk deze korte video met achtergrond informatie.

Samen oefenen

Wanneer je samen oefent maak je vooraf goede afspraken betreft de veiligheid. Voor het gemak spreken we over de belager en de professional. Het doel van de oefening: de professional voelt zich vertrouwd met de mogelijkheid om zich te bevrijden uit een greep om de pols(en). De belager stelt zich in dienst van de professional. Doe horloges en armbanden af. Hou je aan deze 3 regels:

1. De professional biedt de hand(en) aan, de belager reageert door te pakken.

2. Altijd langzaam beginnen. De eerste greep wordt in slow motion uitgevoerd.

3. Weinig kracht gebruiken. Door hard te knijpen ontstaan vlekken of striemen op de onderarmen. De belager hoeft zich niet te bewijzen.

Na voldoende herhalingen wissel je van rol. Wanneer beide partijen vinden dat het goed gaat kan het verhaal uitgebreid worden. De belager maakt het iets spannender voor de professional door meer kracht te gebruiken.

De greep overnemen

De professional wordt met één hand beet gepakt. Met de vrije hand zet de professional de grijpende hand vast. Door de pols te draaien wordt deze smaller. Vervolgens snij je met de pols tussen de duim en de wijsvinger naar buiten.

Twee tegen één

De belager pakt de professional met twee handen vast. De professional pakt met haar vrije hand haar opgesloten hand vast, hierdoor heeft zij meer kracht. Door het bovenlichaam krachtig weg te draaien ontstaat er veel kracht. Zo trekt zij haar hand bovenlangs uit de greep los.

Helemaal vast

De belager pakt de professional met twee handen vast. De professional voegt haar eigen handen samen, hierdoor heeft zij meer kracht. Door het bovenlichaam krachtig weg te draaien ontstaat er veel kracht. Nu komen de polsen los door omhoog weg te bewegen.

Het lukt niet!

De belager kan verrast worden door eerst te trekken (verzet), daarna mee te bewegen. Nu geef je de belager zijn zin omdat hij denkt dat je mee gaat. Door plotseling de bevrijding met een krachtige lichaamsbeweging in te zetten kom je los.

Wanneer je enkel de kracht van je armen gebruikt blijf je in de greep en je loopt het risico jezelf voor je gezicht te slaan. Stap met je voeten weg en draai je hele bovenlichaam naar links of naar rechts.

Neem contact op voor professionele begeleiding.

Laat ons weten wat je van de cursus vindt! Ook vragen kan je hieronder kwijt.
Categoryvideocursus

© 2024 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer