Videocursus: Haren losmaken

In deze minicursus leer je hoe je reageert wanneer je bij de haren wordt gepakt. De aanval wordt vanuit verschillende kanten ingezet. De instructie video’s laten uiteenlopende verdedigingstechnieken zien. De technieken zijn gericht op loskomen en vluchten.

Introductie

Bekijk deze korte video met achtergrond informatie.

Samen oefenen

Wanneer je samen oefent maak je vooraf goede afspraken betreft de veiligheid. Voor het gemak spreken we over de belager en de professional. Het doel van de oefening: de professional voelt zich vertrouwd met de mogelijkheid om zich te bevrijden uit een greep bij de haren. De belager stelt zich in dienst van de professional. Hou je aan deze 3 regels:

1. De belager kondigt de manier van aanvallen van tevoren aan.

2. Altijd langzaam beginnen. De eerste greep wordt in slow motion uitgevoerd.

3. Weinig kracht gebruiken. De pakkende hand wordt vlak op het hoofd gelegd. De belager hoeft zich niet te bewijzen.

Na voldoende herhalingen wissel je van rol. Wanneer beide partijen vinden dat het goed gaat kan het verhaal uitgebreid worden. De belager maakt het iets spannender voor de professional door werkelijk de haren te pakken.

Achteruit weg bewegen

De professional wordt van voren bij de haren gegrepen. De belager staat recht voor de professional. Wanneer je bij de haren gegrepen wordt heeft dit pijnlijke gevolgen. Eerst de pijn neutraliseren door met jouw handen de pakkende hand te fixeren. Vervolgens beweeg je naar achter weg en op hetzelfde moment breng je jouw kruin naar de grond. Nu wordt de onderarm van de belager overstrekt en de greep verslapt.

Weinig ruimte? Onder de aanvallende arm door!

De situatie is vergelijkbaar. Nu besluit de professional zich uit de greep los te draaien. Zij kruipt onder de aanvallende arm van de belager door. Door de draaiende beweging eindigt de arm van de belager op zijn rug.

Die zag je niet aankomen

De belager pakt de professional van achteren bij de haren vast. De professional heeft de aanval niet aan zien komen. De draaiende bevrijding verloopt op dezelfde manier als bij een frontale aanval.

Het lukt niet!

Meestal wordt een mislukking veroorzaakt door het voetenwerk. Zorg er voor dat je voldoende ver weg stapt en ver genoeg door draait.

Het belangrijkste is het stevig beetpakken van de aanvallende hand. Door daarbij je ellebogen naar elkaar toe te brengen wordt je gezicht deels beschermd.

Neem contact op voor professionele begeleiding.

Laat ons weten wat je van de cursus vindt! Ook vragen kan je hieronder kwijt.
Categoryvideocursus

© 2024 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer