Videocursus: De keel bevrijden

In deze minicursus leer je hoe je reageert wanneer de keel wordt gegrepen. De aanval wordt vanuit verschillende kanten ingezet. De instructie video’s laten uiteenlopende verdedigingstechnieken zien. De technieken zijn gericht op loskomen en vluchten.

Introductie

Bekijk deze korte video met achtergrond informatie.

Samen oefenen

Wanneer je samen oefent maak je vooraf goede afspraken betreft de veiligheid. Voor het gemak spreken we over de belager en de professional. Het doel van de oefening: de professional voelt zich vertrouwd met de mogelijkheid om zich te bevrijden uit een greep om de nek. De belager stelt zich in dienst van de professional. Hou je aan deze 3 regels:

1. De belager kondigt de manier van aanvallen van tevoren aan.

2. Altijd langzaam beginnen. De eerste greep wordt in slow motion uitgevoerd.

3. Weinig kracht gebruiken. De keel is een gevoelig lichaamsdeel. De belager hoeft zich niet te bewijzen.

Na voldoende herhalingen wissel je van rol. Wanneer beide partijen vinden dat het goed gaat kan het verhaal uitgebreid worden. De belager maakt het iets spannender voor de professional door meer kracht te gebruiken.

De vluchtrichting kiezen

De professional wordt van voren bij de keel gegrepen. De belager staat recht voor de professional. Wanneer je bij de keel gegrepen wordt heeft de aanvaller weinig goeds in de zin; vluchten dus! Kies de richting, linksom of rechtsom. Hoe meer je jouw romp draait hoe makkelijker je uit de greep los komt. Volgorde: 1. Beide handen omhoog brengen richting het gezicht van jouw belager. 2. Stap met je voeten in de gekozen richting. 3. Vervolgens draaien heupen, lichaam en schouders diezelfde kant op.

Dezelfde techniek bij een aanval vanaf de zijkant

Die zag je niet aankomen

De belager pakt de professional met gestrekte armen in de nek vast. De professional heeft de aanval niet aan zien komen. De bevrijding verloopt op dezelfde manier als bij een frontale aanval.

De instructievideo met 256 weergaven

Nachtmerries doen zich ook overdag voor. Wanneer je op deze manier gepakt wordt moet je snel reageren om de regie over te nemen. De keel van de professional wordt van achter omstrengeld met de gehele arm van de belager. Ademhaling veiligstellen door de onderarm van de aanvaller vast te pakken. Stap naar achteren weg, onder de aanvalsarm door. Doe dit met kracht, overtuiging en snelheid.

Het lukt niet!

Meestal wordt een mislukking veroorzaakt door het voetenwerk. Zorg er voor dat je voeten en je romp gebruikt om voldoende rotatie en kracht te genereren.

Om de aandacht van de belager te verslappen leid je af met (de dreiging van) een pijnprikkel. Je begrijpt dat dit hoger op de escalatieschaal ligt. Dit doe je alleen in acute nood! Stamp op de voeten. Of steek in de ogen. Of sla met vlakke handen op de oren.

Neem contact op voor professionele begeleiding.

Laat ons weten wat je van de cursus vindt! Ook vragen kan je hieronder kwijt.
Categoryvideocursus

© 2024 ZelfSterk | KVK 61551155

ZelfSterk.nl logo-footer