Waarom werken sommige groepen heel fijn samen en andere groepen niet? Vaak spelen er allerlei onbewuste processen in groepen die de groepsdynamiek bepalen. Deze processen kunnen ervoor zorgen dat een team niet optimaal presteert of samenwerkt of dat er passiviteit en negativiteit aanwezig is. Hoe kun je nu als professional de dynamiek van een groep beïnvloeden zodat er optimaal wordt samengewerkt en dat de deelnemers van een groep tot hun recht komen?

Of het nu gaat om een groep cliënten die je begeleidt of om een team professionals, elke groep heeft te maken met groepsdynamiek. In deze workshop van een dagdeel leer je om de dynamiek van groepen te analyseren en ontdek je wat er nodig is om de groepsdynamiek op een positieve manier te beïnvloeden. Je leert de belangrijkste inzichten uit de theorie over groepsdynamica en je leert welke interventies je kunt toepassen om groepen op een positieve manier te beïnvloeden. Het effect is dat er binnen de groep beter wordt samengewerkt met minder energie of dat de groepen met cliënten die je begeleidt beter tot hun recht komen.

Inhoud van de workshop

Deelnemers aan deze workshop krijgen inzicht in de belangrijkste delen van de theorie over groepdynamiek. Ze leren herkennen in welke fase van groepsdynamiek een groep zich bevindt. Na het volgen van deze workshop weten de deelnemende medewerkers in de zorg hoe ze de theorie kunnen inzetten om de groepsdynamiek op een positieve manier te beïnvloeden. Hierdoor krijgen ze meer grip op de processen in de groep. Daarnaast leren zorgprofessionals in deze workshop hoe ze mensen kunnen motiveren om ander gedrag te laten zien in de groep. En hoe ze effectief om kunnen gaan met weerstand.

Deze workshop kan op verschillende niveaus worden gegeven (MBO3, MBO4 en HBO). De leerstof wordt aangepast op de doelgroep.

Leerdoelen

Deelnemende zorgprofessionals leren in deze workshop:

  • Omgaan met weerstand en de onderstroom in een groep.
  • Schakelen tussen inhoud, procedure en betrekkingsniveau.
  • Groepsleden effectief aanspreken op gedrag.
  • Aansluiten op de behoeften en wensen van de groepsleden.

Workshop Groepsdynamiek in de Zorg

Niveau

Dagdelen

Groep

Prijs p.p.

MBO3, MBO4 of HBO

1

8-12

€129,-

Vraag een offerte aan