Waarom werken sommige groepen heel fijn samen en andere groepen niet? Vaak spelen er allerlei onbewuste processen in groepen die de groepsdynamiek bepalen. Deze processen kunnen ervoor zorgen dat een team niet optimaal presteert of samenwerkt of dat er passiviteit en negativiteit aanwezig is. Hoe kun je nu als professional de dynamiek van een groep beïnvloeden zodat er optimaal wordt samengewerkt en dat de deelnemers van een groep tot hun recht komen?

In de Workshop Groepsdynamica leer je in één dagdeel om de dynamiek van groepen te analyseren en ontdek je wat er nodig is om de groepsdynamiek op een positieve manier te beïnvloeden. Je leert de belangrijkste inzichten uit de theorie over groepsdynamica en welke interventies je kunt toepassen om groepen op een positieve manier te beïnvloeden. Het effect is dat er binnen de groep beter wordt samengewerkt met minder energie of dat de groepen met cliënten die je begeleidt beter tot hun recht komen.

Wat is groepsdynamica in de zorg?

Er is altijd een zekere spanning tussen onze behoefte aan autonomie en ‘eigenheid’ en onze behoefte om ergens bij te horen. Dat laatste vergt aanpassing. Emoties en ontremd gedrag kunnen deze sociale aanpassing lastig maken. Hoe vaak maak je niet mee dat iemand in een groep een vervelende opmerking maakt en de stemming ineens helemaal omslaat? Mensen voelen zich aangevallen, er ontstaat een tweescheiding in voor- en tegenstanders, met een discussie of zelfs ruzie als gevolg. Groepsleden gaan mee in een proces dat niet geheel ‘eigen’ is en dat de verhoudingen in de groep beinvloedt. Of het nu gaat om een groep cliënten of patienten die je begeleidt of om een team zorgmedewerkers, in een groep ontstaat interactie: we opperen ideeën, reageren, discussieren of onderhandelen. En we laten ons allemaal beinvloeden door het gedrag van anderen (lees ook meer over gedragsbeinvloeding middels de Roos van Leary).

Inhoud van de workshop

Deelnemers aan deze workshop krijgen door middel van een training in groepsdynamiek inzicht in de belangrijkste delen van de theorie over groepdynamica en groepsdynamische processen. Ze leren herkennen in welke fase van groepsdynamiek een groep zich bevindt. Na het volgen van deze workshop weten de deelnemende medewerkers in de zorg hoe ze de theorie kunnen inzetten om de groepsdynamiek op een positieve manier te beïnvloeden. Hierdoor krijgen ze meer grip op de processen in de groep. Daarnaast leren zorgprofessionals in deze workshop hoe ze mensen kunnen motiveren om ander gedrag te laten zien in de groep. En hoe ze effectief om kunnen gaan met weerstand.

Alle workshops van ZelfSterk zijn maatwerk. De workshop Groepsdynamiek in de Zorg kan op verschillende niveaus worden gegeven (MBO3, MBO4 of HBO). Wij passen de leerstof aan op de doelgroep zodat deze naadloos aansluit bij de de trainingswensen binnen jullie organisatie. Lees meer over onze werkwijze of bekijk de beoordelingen van eerdere deelnemers aan onze trainingen en workshops.

Leerdoelen

Deelnemende zorgprofessionals leren in deze workshop:

  • Omgaan met weerstand en de onderstroom in een groep.
  • Schakelen tussen inhoud, procedure en betrekkingsniveau.
  • Groepsleden effectief aanspreken op gedrag.
  • Aansluiten op de behoeften en wensen van de groepsleden.

Workshop Groepsdynamiek in de Zorg

Niveau

Dagdelen

Groep

Prijs p.p.

MBO3, MBO4 of HBO

1

8-12

€129,-

Meer informatie over deze workshop 

Vraag een offerte aan