Home »
Waarom werken sommige groepen heel fijn samen en andere groepen niet? Vaak spelen er allerlei onbewuste processen in groepen die de groepsdynamiek bepalen. Deze processen zorgen ervoor dat een team niet optimaal presteert of samenwerkt of dat er passiviteit en negativiteit aanwezig is. Hoe kun je nu als professional of medewerker de dynamiek van een groep beïnvloeden? Zodat er wel optimaal wordt samengewerkt en dat iedereen tot zijn/haar recht komt in een groep? Dat leer je met de Workshop Groepsdynamiek in de zorg.
Tijdens de Workshop leer je in één dagdeel om de dynamiek van groepen te analyseren en ontdek je wat er nodig is om de groepsdynamiek op een positieve manier te beïnvloeden. Je leert de belangrijkste inzichten uit de theorie en welke interventies je kunt toepassen om groepen op een positieve manier te beïnvloeden. Het resultaat is dat er binnen de groep beter wordt samengewerkt en dat de groepen met cliënten die je begeleidt beter tot hun recht komen.
Wat is groepsdynamica in de zorg?
Samenwerken is gewoon lastig. Je wilt zelf invulling geven aan je werkzaamheden. Maar je wilt ook deel uitmaken van een zorgteam. Dat laatste vergt aanpassing; iedereen heeft een eigen mening en ervaring. Emoties en ontremd gedrag kunnen deze sociale aanpassing lastig maken. Hoe vaak maak je niet mee dat iemand in een groep een vervelende opmerking maakt en de stemming ineens helemaal omslaat? Mensen voelen zich aangevallen, er ontstaat een tweescheiding in voor- en tegenstanders, met een discussie of zelfs ruzie als gevolg.
Groepsleden gaan mee in een proces dat niet geheel ‘eigen’ is en dat de verhoudingen in de groep beïnvloedt. Of het nu gaat om een groep cliënten of patiënten die je begeleidt of om een team zorgmedewerkers, in een groep ontstaat interactie: we doen / zeggen iets, reageren, discussiëren of lopen zelfs weg. En we laten ons allemaal beïnvloeden door het gedrag van anderen (lees ook meer over gedragsbeinvloeding middels de Roos van Leary). Hoe blijf je met elkaar in contact? Waarom is het zo lastig om de werkelijke problemen op tafel te krijgen?.
Inhoud van de workshop
Deelnemers aan deze workshop krijgen inzicht in groepdynamica en groepsdynamische processen. Na het volgen van deze workshop weten de deelnemende medewerkers in de zorg hoe ze voorbeeldgedrag kunnen inzetten om de groepsdynamiek op een positieve manier te beïnvloeden. Hierdoor krijgen ze meer grip op de processen in de groep. Daarnaast leren zorgprofessionals in deze workshop hoe ze mensen kunnen motiveren om ander gedrag te laten zien in de groep. En hoe ze effectief om kunnen gaan met weerstand. Indien nodig komen de 5 niveau’s van Teamwork aan bod.
Alle workshops van ZelfSterk zijn maatwerk. De workshop Groepsdynamiek in de Zorg kan op verschillende niveaus worden gegeven (MBO3, MBO4 of HBO). Wij passen de leerstof aan op de doelgroep zodat deze naadloos aansluit bij de de trainingswensen binnen jullie organisatie. Lees meer over onze werkwijze of bekijk de beoordelingen van eerdere deelnemers aan onze trainingen en workshops. Ben je werkzaam in de ouderenzorg? En zoek je naar manieren om de sfeer op de (kleinschalige) woongroep te verbeteren? In de training groepsdynamiek leer je meer over het belang van diversiteit, rituelen, levensverhalen en normen / waarden.
Leerdoelen
Deelnemende zorgprofessionals leren in deze workshop:
- Omgaan met weerstand en de onderstroom in een groep
- Meer focus op verhoudingen, minder op discussies winnen
- Groepsleden effectief aanspreken op gedrag
- Aansluiten op de behoeften en wensen van de groepsleden
Workshop Groepsdynamiek in de Zorg |
|||
Niveau |
Dagdelen |
Groep |
Prijs p.p. |
MBO3, MBO4 of HBO |
1 |
8-12 |
€169,- |