
Als je een mbo-opleiding in de zorg hebt gevolgd en dus stage hebt gelopen herken je het misschien wel, de manier waarop collega’s maar ook patiënten omgaan met mbo-stagiaires. Je volgt je opleiding omdat je graag met mensen wil werken en het hen zo gemakkelijk mogelijk wil maken. Echter, je merkt dat je soms wordt tegengewerkt, omdat je niet voor vol wordt aangezien.
Dit kan op verschillende manieren worden geuit. Zo zijn er stage-begeleiders die andere prioriteiten hebben en hierdoor de stagiair niet optimaal kunnen ondersteunen of te druk zijn om de stagemap af te tekenen. Ook collega’s kunnen bijdragen aan dit gevoel van onmacht onder mbo-zorg stagiairs. Het kan zijn dat je alleen maar ‘rot klusjes’ moet doen of dat je niet serieus wordt genomen door leidinggevende.
Naast collega’s en je leidinggevende kunnen patiënten de stagiairs ook tegenwerken. Denk aan oudere patiënten die een verpleegkundige boven een verzorgende verkiest. Tot slot helpt de onderbezetting in de zorg ook niet mee aan een prettigere werkomgeving.
Als perfectionisme te veel wordt
Bij ZelfSterk merken we vaak dat mbo-zorg studenten een groot verlangen hebben om voor perfectie te streven. Ze willen de patiënten zo goed mogelijk van dienst zijn en stellen hierbij soms onhaalbare doelen.
De stagebegeleiders zijn vanwege de onderbezetting in de zorg niet in staat om de stagiairs de juiste begeleiding te geven. Hierdoor kunnen stagiairs het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Een andere factor die wij veel terug zien komen bij mbo-zorg stagiairs is het stellen van doelen die niet behaald kunnen worden. Dit resulteert in onnodige teleurstellingen en draagt ook bij aan het gevoel van onmacht en onzekerheid bij de stagiairs.
De gevolgen van deze onzekerheid en onmacht
Als stagiair is het moeilijk om voor jezelf op te komen. Jouw collega’s en leidinggevende hebben meer ervaring en voeren dus de boventoon in gesprekken en beslissingen. Dit kan jou het gevoel geven dat je ondersneeuwt in verplichtingen, klusjes, stage en studiewerk.
Deze ervaringen kunnen enorm negatief uitmonden. Zo kan stress zich opstapelen tot je uiteindelijk overwerkt bent of met een burn-out thuis zit. Tegenwoordig zijn er steeds meer studenten met een burn-out. Onderstaande tips kunnen je helpen om een burn-out te voorkomen.
- Maak tijd vrij in je agenda om tot rust te komen. Houd tijd vrij voor de leuke dingen die jij wil doen in plaats van de dingen die je denkt dat je moet doen.
- Maak realistische planningen. Dit voorkomt eventuele teleurstellingen. Daarnaast helpt het om je te motiveren.
- Ga het gesprek aan met je collega’s en leidinggevende. Laat hen weten hoe jij je voelt, zodat zij de manier van omgang met jou (en andere stagiairs!) kunnen aanpassen. Lees hier verder voor meer tips over conflict hantering.
- Grenzen stellen is lastig maar het is belangrijk om voor jezelf op te komen.
Praat met jouw omgeving
Probeer zo veel mogelijk over het probleem in gesprek te gaan met jouw directe omgeving. Collega’s en leidinggevenden kunnen nieuwe inzichten krijgen, simpelweg door hen te vertellen hoe jij je voelt. Praat ook met vrienden en familie over het onderwerp.
Naast collega’s, leidinggevenden, vrienden en familie zijn er ook professionals die zich voor jou inzetten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de trainingen van Zelfsterk. Als je het gevoel hebt dat je tegen een burn-out aanzit kun je altijd naar de huisarts stappen. Wil je weten of je behandeling voor overspannenheid of burn-out vergoed wordt door de zorgverzekering, lees dan hier meer informatie over de kosten van een burn-out.